Sätt ugnen på 175º. Smörj och mjöla två runda formar. Sätt även bakplåtspapper i botten. Smörj även pappret.
En ljuvlig sockerkaks- och marängtårta med massor av bär och grädde. En enkel och god tårta som passar perfekt för att behålla sommarkänslan.
En sats ger en rund tårta i två lager på ca 20 cm.
1.
Sätt ugnen på 175º. Smörj och mjöla två runda formar. Sätt även bakplåtspapper i botten. Smörj även pappret.
2.
Vispa smör och florsocker poröst. Vispa i en äggulla i taget. Vispa lite mellan. Blanda sist i mjöl och bakpulver. Bre smeten på botten av formarna.
3.
Vispa äggvitorna till hårdskum. Vispa i lite socker i taget. Marängen ska vara styv och blank. Spritsa eller bred den på de ogräddade bottnarna i formen. Strö över mandelspån.
4.
Grädda i mitten av ugnen, eller nedersta delen, för ca 15-20 minuter tills sockerkakan är färdig och marängen har fått en fin färg och är torr.
5.
Låt bottnarna kallna i formarna.
6.
Vispa grädden med en knivsudd bakpulver så du kan vispa hård utan att den blir till smör eller skär sig. Bred grädden på ena bottnen, lägg över bär och sen den andra botten. Garnera ev med mer grädde och bär.
75 g rumsvarmt smör
1,75 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
5 äggvitor
2 dl socker
ev 1 dl mandelspån
4 dl vispgrädde
en knivsudd bakpulver
2 dl bär ( jordgubbar, hallon, blåbär )