Sätt ugnen på 175º C. Klä en form med bakplåtspapper eller smörj och mjöla formen ordentligt. Använd en fyrkantig form på ca 22 x 31 cm eller en rund på ca 23-25 cm
En lätt och saftig äppelkaka som är en fröjd för ögat och smakar gudomligt både varm och kall. Receptet är för alla som inte gillar att knåda deg och är lika mycket för dem som för personer som min mamma, som ogillar att hantera deg. Kakan är vacker i sin rosform och lockar till sig all uppmärksamhet på middagsbordet.
1.
Sätt ugnen på 175º C. Klä en form med bakplåtspapper eller smörj och mjöla formen ordentligt. Använd en fyrkantig form på ca 22 x 31 cm eller en rund på ca 23-25 cm
2.
Lägg äppelskivorna i kallvatten blandat med citronsaft. Då mörkar inte dem tills du ska använda till fyllning.
3.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smält smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
4.
Häll smeten i den förbereda formen och strö över malen kanel.
5.
Häll ut vattnen från äppelskivorna, blanda dem med smör, florsocker och värm dem i mikron i någon halv minut så att de blir varma och lite mjuka, läta att böja.
6.
Lägg äppelskivorna i smeten som en ros, börja i mitten och fortsätt utåt som i bilden, lägg skivorna tätt ihop och lätt intryckta i smeten.
7.
Strö över mandelflarn.
8.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min, känn gärna med en tandpetare när kakan är klar. Tänk på att tiden endast är en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
9.
Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering.
1.
Vill du lyxa gärna till det servera kakan med glass eller vaniljsås till. Själv föredrar jag den med bara florsocker på. Då känner man den smöriga, kaneldoftande smaken som bäst. Super kul att baka den, så lätt att få till mönstret. Det blir en riktigt ”drar till sig all uppmärksamhet på middagsbordet” kaka. Och mamma som har testat och bakat tyckte den var gudomligt god och sä lätt att göra.
2–3 äpple delade i hälften och sen delade i mycket tunna skivor. Behöver ej skalas.
Byt ut ällpen mot plommon, päron, aprikos eller persika om du föredrar det.
2 msk citronsaft i 1 l kallt vatten
ca 1,5 tsk malen kanel
3 msk smör
0,5 dl florsocker
ev mandelflarn att strö över
florsocker till servering
3 stora ägg
2 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g normalt saltat smör, smält
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl