back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ÈCLAIRS MED VANILJKRÄM

  • 36 personer

Underbart fin franskt bakverk, pâte à choux, hör hur fint det låter om man kan uttala det på rätt sätt förstås, fylld med len vaniljkräm, sikta med florsocker och ringlad choklad på toppen. Som barn åt jag ofta èclair, min moster bakade ofta till oss. Nej inte mamma, för hon var mer av en ”älskar att laga mat men hatar att baka” mamma, utan precis som jag skrev min moster. Hon är 74 år idag och bakar fortfarande minst 2-3 gånger i veckan. Har lärt mig älska att baka från henne även om jag inte började baka så här mycket förrän senare i livet, efter att mina barn blev tillräckligt stora och kunde grädda sina egna pannkakor. Ok jag ska inte ta i så mycket, mina barn ÄR stora men gräddar inte sina pannkakor själva.

Hur

Pâte a choux

1.

Koka upp i en kastrull på spisen, vatten med smör, olja, salt och socker.

2.

När smöret har smält och det börjar koka, ta bort från spisen och vispa in all mjöl med en elektrisk visp. Vispa tills smeten börjar släpa kanterna på kastrullen. Låt svalna ett par minuter.

3.

Vispa i sen ett ägg åt gången, vispa kraftigt mellan varje ägg.

4.

Sätt ugnen på 200-175º C.

5.

Spritsa* smeten på en bakplåtspapper beklädd plåt, lämna lite rum mellan.

6.

Grädda i mitten av ugnen för 20-25 minuter. Öppna inte ugnen de första 15-20 minuterna så inte èclairskalen sjunker.

7.

Sänk värmen något efter 15 minuter så dem inte bränns på toppen. Låt èclairs kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.

8.

Vispa marsán med mjölk och 2 dl grädde. Börja med 4 dl mjölk och addera mer ifall krämen är för tjock. Ska hålla formen och gå att spritsa.

9.

Jag brukar alltid blanda grädde med mjölk istället för att använda bara mjölk. Tycker krämen blir så mycket godare, som allt annat med grädde.

Montering

1.

Skär ett lock på èclairs men inte hela vägen.

2.

Spritsa vaniljkräm, dekorera med grädde och sätt på locket.

3.

Sikta över florsocker och/eller ringla över smält choklad. Klart att servera.

Ingredienser

Smet

50 g mjöl

100 g smör

100 g neutral olja typ rapsolja

500 ml vatten

1 tsk salt

2 msk strösocker

5 stora ägg

Fyllning och dekorering

2 påsar marsán vaniljkräm

4 – 5 dl mjölk

2 dl vispgrädde

4 dl vispgrädde (hårdvispad med 1 knivsudd bakpulver) till garnering

florsocker att sikta över

ev 100 g smält choklad att ringla över