back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Drömtårta med vaniljkräm och färska bär

En ljuvlig tårta med vaniljkräm och färska bär, perfekt för speciella tillfällen eller att överraska någon med en god bakelse.

En sats ger en tårta i 3 – 4 lager, va 16 bitar

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Fodra botten med bakplåtspapper så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.

    2.

    Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.

    3.

    Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.

    4.

    Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.

    5.

    Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.

    6.

    Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.

    7.

    Blanda mjöl, socker och mjölk i en kastrull och värm upp på spisen under konstant omrörning. När det kokar upp, sänk värmen och fortsätt sjuda i 3-4 minuter till. Vispa kontinuerligt så det inte klumpar sig eller bränns på botten.

    8.

    Häll i en skål och låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet.

    9.

    Vispa smöret luftigt och sen tillsätt kylskåpskall mjölkkräm, 1-2 matskedar åt gången. Vispa jämt mellan.

    10.

    Varva kräm med chokladbottnar och avsluta med kräm.

    11.

    Spackla kräm även runt tårtan.

    12.

    Lägg rån runt om tårtan och toppa med massor av färska frukt och bär.

    Ingredienser

    Chokladbottnar

    4 3/4 dl vetemjöl

    4 dl strösocker

    1 3/4 dl kakao av bra kvalité

    2 tsk bikarbonat

    1 tsk salt

    2 stora ägg

    2 1/2 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )

    1 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja

    1 1/2 tsk vaniljpasta

    2 1/2 dl kokt vatten

    Vaniljkräm

    3 dl strösocker

    2 1/2 dl mjölk

    1 dl vetemjöl

    1 tsk vaniljsocker

    175 g smör rumstempererat

    Dekorering

    Färska frukt och bär

    Rån eller chokladpinnar att lägga runt tårta.