Sätt ugnen på 175 och rita cirklar på bakplåtspapper på en plåt.
En ungersk delikatess i dessertväg med flera lager tunna sockerkaksbottnar fyllda med chokladsmörkräm och karamelliserad sockerlag på toppen. En charmig bakelse med historia från slutet av 1800-talet.
1.
Sätt ugnen på 175 och rita cirklar på bakplåtspapper på en plåt.
2.
Vispa äggvitorna med salt till hårdskum.
3.
Addera en matsked socker åt gången under fortsatt vispning.
4.
Blanda äggulor med olja och vaniljsocker och vänd sen försiktigt in i marängen.
5.
Sikta i en msk mjöl åt gången och vänd försiktigt tills det blandas.
6.
Klicka 2 överfulla matskedar smet i mitten på varje cirkel och smeta ut jämt innanför de ritade cirklarna.
7.
Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen för ca 5-8 minuter. Bottnarna är tunna och behöver bara lite färg.
8.
Låt svalna på papper och sen ta bort pappret försiktigt. Jag fick totalt 10 bottnar men det beror helt på hur mycket smet du tar till varje botten samt hur stora dina cirklar är.
9.
Förbered krämen under tiden bottnarna kallnar helt.
10.
Blanda ägg, florsocker och kakao i en kastrull.
11.
Koka i vattenbad på spisen under omröring tills krämen börjar tjockna.
12.
Ta från spisen och blanda i chokladen i bitar.
13.
Under tiden krämen kallnar vispa smöret luftigt och vit.
14.
Vispa den kalla krämen i smöret tills du får en homogen kräm.
15.
Montera alla bottnar förutom en (spara till dekor) med ett tunt lager kräm emellan och klä sen hela tårtan i kräm. Spara ev några msk kräm till garnering.
16.
Ställ tårtan kallt och förbered karamelliserade sockerlager.
17.
Blanda socker och vatten i en kastrull och värm på spisen. När sockerlaget börjar bubbla ska du inte längre röra i. Låt den få en ljusbrunfärg innan du tar kastrullen från spisen.
18.
Dela den sista tårtbotten i antal bitar du vet kommer att dela tårtan i. Jag delade den i 8 bitar med en vass kniv och drog isär dem lite.
19.
Häll det heta sockerlagret över bitarna och smeta snabbt med baksidan av en sked. Efter några minuter dra isär bitarna och ev klipp med en sax.
20.
Spritsa resten av krämen på tårtan och lägg dekorbitarna snett som en blomma eller rosett. Här kan du välja helt fritt hur du vill dekorera tårtan.
21.
Låt tårtan stå svalt/kallt ett par timmar eller till nästa dagen.
6 äggvitor
1 krm salt
6 msk strösocker
6 äggulor
3 msk neutral olja
2 tsk vaniljsocker
6 msk mjöl
3 ägg
200 g florsocker
50 g kakao
100 g mörk choklad
300 g smör
100 g strösocker
2 msk kallt vatten