back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CROISSANT UTAN LAMINERING

  • 16-20 stycken

Croissant utan laminering men ändå smöriga, fluffiga och med krispiga tunna blad. Det har jag bakat i min Ankarsrum som är perfekt till bull- och brödbak. Du kan baka en stor sats och frysa in hälften av degen till senare. Perfekta till söndagsbrunchen!

Hur

Gör så här

1.

Blanda vatten, mjölk, strösocker, jäst och äggula tills jästen har löst upp. Du kan blanda det direkt i bunken i assistenten

2.

Tillsätt 11 dl vetemjöl och salt och knåda degen i assistent tills den blir blank och samlas i mitten. Tillsätt ev lite mer vetemjöl om degen känns för klibbig, lös

3.

Låt degen vila under en kökshandduk i rumstemperatur för 60 minuter

4.

På mjölat bakbord, kavla degen till en stor rektangel, ca 50-60/70 cm. Bred smör på hela degplattan. Vik från den långa sidan som ett treslag och sen från den andra sidan in mot mitten och sen dubbelt. Plasta in och ställ i kylskåp för minst 45-60 minuter

5.

Ta upp degen på bakbordet och kavla dubbelt så stort. Vik från den ena långsidan mot mitten. Gör samma sak med andra långsidan. Vik dubbelt från andra, korta sidan

6.

Kavla degen lätt till en rektangel ca 15 X 60 cm. Skär i 8-10 lika bitar. Skär sen varje bit diagonalt i två trianglar. Rulla varje triangel från basen mot spetsen. Lägg på bakplåtspapper på plåt

7.

Grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills de är klara

Ingredienser

Ingredienser

2 dl vatten

2 dl mjölk

1 msk strösocker

1 tsk torrjäst

1 äggula

11 dl vetemjöl

en nypa salt

150 g smör