Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme.
Cremsnit en rumänsk vaniljkaka med maräng. Den klassiska varianten är utan maräng, bara florsocker siktat över. Men jag ville bjuda mamma på en lyxigare variant. Den blev supergod och det tog inte en s en timme att göra. Ambitionen var att göra gen smördeg men när jag såg termometern gå upp mot 35 grader i köket, då sänkte jag mina egna krav. Bättre att spendera tiden med mamma.
1.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme.
2.
Dela smördegsplattan i två delar och sen den ena halva enligt nedan bild. Detta för att det ska vara enklare att skära den färdiga kakan.
3.
Grädda i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.
4.
Förbered vaniljkrämen enligt receptet.
5.
Lägg den ena smördegsplattan på ett serveringsfat och fördela krämen över.
6.
Sätt över den delade platta.
7.
Vispa äggvitorna till hårdskum. Tillsätt strösocker under fortsatt vispning. Vispa tills marängen är styv och glansig.
8.
Bredd marängen över kakan och bränn av med en brännare.
1.
Har du inte tid eller lust att göra egen vaniljkräm kan du använda köpt. Byt ut hälften av mjölken mot vispgrädde då. Marängen kan du byta ut mot vispad grädde. Toppa med färska bär eller frukt.
en smördegsplatta, rektangulär
en sats vaniljkräm
2 äggvitor
2 dl strösocker
florsocker att sikta över kakan