Sätt ugnen på 175º C.
Varför välja mellan Crème Brûlée, cheesecake eller paj när du kan få en dekadent krämig cheesecake i en knaprig pajskal och toppad med knäckig typisk Cremè Brûlée bränd socker? Svaret är enkelt. Det finns ingen anledning. Testa själv ska du får se!
1.
Sätt ugnen på 175º C.
2.
Blanda kex med strösocker och smör till en gryning massa.
3.
Tryck massan i botten och upp mot kanterna på en pajform, 20 cm, med lös botten.
4.
Använd baksidan av en matsked eller botten på en liten burk/glas.
5.
Grädda bottnen i mitten av ugnen för ca 5-8 minuter.
6.
Lägg ev aluminium folie på botten av ugnen ifall smöret börjar droppa lite under gräddningen. Det gjorde i alla fall på min paj och jag var nära att sätta igång brandlarmet.
7.
Under tiden pajskalen svalnar sänk värmen till 150ºC och förbered fyllningen.
8.
Vispa lätt färskost med strösocker och mjöl i en kastrull.
9.
Tillsätt ägg, vispgrädde och vaniljpasta. Vispa till en jämn smet.
10.
Häll smeten över pajskalet och grädda i mitten av ugnen för ca 50 minuter.
11.
Låt pajen kallna helt innan du strör över strösocker och bränner av med en brûlée brännare.
12.
Dekorera med grädde och ev färska bär innan servering.
15 st Digestive eller 20-25 st Marie kex fint krossade
75 g smält smör
3 msk strösocker
4 ägg
300 g Philadelphia färskost
2 msk vetemjöl
2 dl strösocker
1 dl grädde
0.5 msk vaniljpasta
strösocker och ev 2 dl vispad grädde
färska bär till dekorering