Förvärm ugnen till 175 ° C. Klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan
CLEMENTINKAKA MED KARDEMUMMA! Passa på nu så länge citrusfrukten smakar som bäst.
1.
Förvärm ugnen till 175 ° C. Klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan
2.
Skär clementinerna i tunna skivor
3.
Koka upp på spisen strösocker och vatten
4.
Lägg i clementinskivorna, kanel och stjärnanis och koka i 5-10 minuter tills skalen på frukten börjar bli genomskinlig
5.
Ta upp clementinerna på en tallrik och fortsätt koka sockerlagret tills den blir som en lättflytande honung
6.
Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och ställ formen åt sidan
7.
Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål
8.
I en annan skål, vispa smör med strösocker med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 2-3 minuter. Skrapa ner skålens sidor
9.
Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg. Vispa i filmjölken på låg hastighet
10.
Lägg i mjölblandningen i tre omgångar och vispa emellan för att kombinera. Skedda smeten över clementinerna och släta till ytan
11.
Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 30- 35 min beroende på ugn
12.
Låt kakan svalna i formen för 10 minuter. Vänd kakan på ett serveringsfat
13.
Pilla bort pappret och pensla toppen och kanterna runt om kakan med resten av sockerlagret
14.
Servera med vispad grädde
2 dl strösocker
1 dl vatten
2-3 skivade clementiner
1-2 kanelstänger
2-3 stjärnanis
100 g smör
1.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
0.5 tsk riven skal
1 tsk vaniljpulver
0.5 tsk kardemumma
2 ägg
1.5 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt