back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA TILL HALLOWEEN

  • 10 personer

Snart Halloween. Vill inte avsluta meningen med att snart är det jul för det är för tidigt och verkligen en skrämmande tanke. Istället ska vi glädja oss åt att det är lite över två månader kvar till jul så vi hinner planera allting, pynta och även fira annat. Halloween först för egen del. Sen blir det sonens födelsedag följd av makens. Så innan jag planerar jultårtan ska jag planera några tårtor till. Precis som man brukar säga kommer Halloween snart knacka på dörren och då vill man vara förbered eller hur? Visst godis i massor men man dör inte av en chokladtårta eller två…

Hur

Gör så här

1.

Lägg chokladen i en värmetålig skål.

2.

I en kastrull värm vispgrädden på spisen nästan tills den börjar koka.

3.

Ta bort från spisen och häll den över chokladen.

4.

Låt stå 1 minut och sen blanda väl tills all choklad har smält.

5.

Ställ ganachen kallt för minst 4 timmar eller över natten. detta kan du med fördel göra dagen innan. Du kan forcera ganachen att kallna genom att ställa in i frysen men då måste du passa den innan det börjar frysa.

6.

Sätt ugnen på 150º. Smörj och mjöla 2 eller 3 formar på ca 16-18 cm. Lägg bakplåtspapper i botten och ställ åt sidan.

7.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.

8.

Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.

9.

Blanda het kaffe med choklad och låt det smälta. Rör i då och då.

10.

Vispa i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.

11.

Fördela i formarna

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter.

13.

Om du är osäker på när bottnarna är klara gör tandpetartestet. Jag har ingenting emot om bottnarna är lite kladdiga.

14.

Låt dem svalna under en kökshandduk.

15.

Låt dem kallna helt på galler.

16.

Vispa ganachen och aktiv kol luftigt under ett par minuter.

17.

Ställ ena botten på ett serveringsfat och bre på sylt och sen ganache.

18.

Lägg över nästa botten och fortsätt. Avsluta med sista botten som du täcker med ganache och sen runt hela tårtan.

19.

Dekorera efter tycke. Ställ tårtan kallt tills servering.

Tips!

1.

Kaffet ger absolut inte tårtan smak utan gör den bara saftigare men vill du inte ha kaffe i kan byta ut det mot vatten. Jag använde hälften röd candy melts med vaniljsmak till fyllningen och hälften svarta för att täcka tårtan med och ”blodet” är ätbar färg som du kan köpa i varenda matbutik och som du ringlar eller droppar över de vissna rosorna. 

Ingredienser

Bottnar

2,5 dl vetemjöl

2,5 dl strösocker

1 dl mörk osötat kakao

2/3 tsk bikarbonat

2/3 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

2 ägg

1,25 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )

1,25 dl rapsolja eller annan neutral olja

1 tsk vaniljsocker

1,25 dl kaffe

1 dl choklad hackad

Chokladganache till fyllning och dekorering

400 g färgad choklad typ Candy Melts eller vanlig mörk choklad + 1 tsk aktivt kol

3 dl vispgrädde

2 dl syrlig sylt typ körsbär