back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED KÖRSBÄR OCH MARÄNGSMÖRKRÄM

  • 16 personer

Min 50 års tårta! Tårtan blir så saftig och körsbär och choklad är en mycket lyckad kombination. Jag lovar att ni inte ångrar er om ni testar receptet. Alla hemma tyckte om tårtan.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter

3.

Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät

4.

Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig

5.

Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara

6.

Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler

7.

Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en baktermometer. Det blir som en trögflytande sirap.

8.

Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning

9.

Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget

10.

Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät

11.

Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat

12.

Bre på körsbärssylt och 1/4 del av krämen

13.

Fortsätt med nästa botten o s v tills du är klar. Dekorera tårta med kräm, spritsa rosor eller i ett annat önskad mönster

14.

Använd glitter och sikta kakao, lägg på krossade maränger och ätbara blommor. Ja det du har hemma eller vill dekorera med

Ingredienser

Saftiga chokladbottnar

4.75 dl mjöl

4.75 dl socker

1.75 dl mörk kakao

2 tsk bikarbonat

1 tsp salt

2 stora ägg

2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )

2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja

1.5 tsk vaniljpasta

2,4 dl kokt vatten

Marängsmörkräm

2,5 dl strösocker

0,6 dl vatten

4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor

2 msk strösocker

300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar

ev färg- eller smaksättning 

körsbärssylt