back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADKAKOR MED KOKOSKRÄM

  • 35-40

Dessa chokladkakor blev mitt söndags ”plåster på såret” kakor. Dem blev som balsam för själen. Så jag kommer kalla dem tröstkakor.

Hur

Gör så här

1.

Blanda i en skål mjöl, maizena, kakaopulver, mandel och ev salt

2.

Vispa 250 g smör och 130 g strösocker luftig

3.

Tillsätt mjölblandningen och rör och blanda med händerna eller en träslev tills degen är slät

4.

Sätt ugnen på 180º C och klä en stor plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

5.

Ta ca 1 msk deg och rulla till bollar och sen rulla i strösocker.

6.

Placera på bakplåtspapper och tryck lite platt med handen

7.

Baka i mitten av ugnen för 10 minuter. Låt kakorna kallna på bakplåtspapper ( ej på den varma plåten) innan du hanterar dem.

8.

Rosta riven kokos lätt i en stekpanna och låt svalna på en tallrik

9.

Förbered krämen under tiden. Blanda vaniljsocker med smöret och strösockret luftigt

10.

Blanda i sist kokos och likör

11.

Hacka chokladen fint och smält i ett varmt vattenbad eller i mikron, 10-15 sekunder åt gången

12.

Sänk hälften av kakorna halvvägs i den smälta chokladen och låt kallna p papper. Strö över lite riven kokos

13.

Häll fyllningen i en spritspåse med en liten öppning och spruta en klick av fyllning på botten av de oglaserade kakorna

14.

Sätt ihop kakor tv och två, tryck försiktigt och låt torka i ca 30 minuter

Tips!

1.

Nästa gång kommer jag inte trycka kakorna så mycket, då spricker dem mindre. Viktigt att kakorna får kallna helt innan du börjar hantera dem, blir mindre risk att dem krossas.

Ingredienser

Deg

180 g mjöl

100g majsenamjöl

50 g kakaopulver

100 g malda mandlar eller mandelmjöl

0.5 tsk salt om smöret är osaltat annars uteslut

250 g mjukt smör

130 g strösocker

Kräm och dekor

120 g strösocker

100 g smör

60 g riven kokos lätt rostad i ugnen i 5-10 minuter

1 tsk vaniljsocker

2 msk kokoslikör eller whisky

100 g smält choklad och riven kokos till dekorering