Blanda i en skål mjöl, maizena, kakaopulver, mandel och ev salt
Dessa chokladkakor blev mitt söndags ”plåster på såret” kakor. Dem blev som balsam för själen. Så jag kommer kalla dem tröstkakor.
1.
Blanda i en skål mjöl, maizena, kakaopulver, mandel och ev salt
2.
Vispa 250 g smör och 130 g strösocker luftig
3.
Tillsätt mjölblandningen och rör och blanda med händerna eller en träslev tills degen är slät
4.
Sätt ugnen på 180º C och klä en stor plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
5.
Ta ca 1 msk deg och rulla till bollar och sen rulla i strösocker.
6.
Placera på bakplåtspapper och tryck lite platt med handen
7.
Baka i mitten av ugnen för 10 minuter. Låt kakorna kallna på bakplåtspapper ( ej på den varma plåten) innan du hanterar dem.
8.
Rosta riven kokos lätt i en stekpanna och låt svalna på en tallrik
9.
Förbered krämen under tiden. Blanda vaniljsocker med smöret och strösockret luftigt
10.
Blanda i sist kokos och likör
11.
Hacka chokladen fint och smält i ett varmt vattenbad eller i mikron, 10-15 sekunder åt gången
12.
Sänk hälften av kakorna halvvägs i den smälta chokladen och låt kallna p papper. Strö över lite riven kokos
13.
Häll fyllningen i en spritspåse med en liten öppning och spruta en klick av fyllning på botten av de oglaserade kakorna
14.
Sätt ihop kakor tv och två, tryck försiktigt och låt torka i ca 30 minuter
1.
Nästa gång kommer jag inte trycka kakorna så mycket, då spricker dem mindre. Viktigt att kakorna får kallna helt innan du börjar hantera dem, blir mindre risk att dem krossas.
180 g mjöl
100g majsenamjöl
50 g kakaopulver
100 g malda mandlar eller mandelmjöl
0.5 tsk salt om smöret är osaltat annars uteslut
250 g mjukt smör
130 g strösocker
120 g strösocker
100 g smör
60 g riven kokos lätt rostad i ugnen i 5-10 minuter
1 tsk vaniljsocker
2 msk kokoslikör eller whisky
100 g smält choklad och riven kokos till dekorering