back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADKAKA MED GLÖGG, SOCKRADE TRANBÄR OCH ROSMARIN

  • 16 personer

Här har jag bakat en mjuk saftig chokladkaka men glögg och gräddglasyr. Förvaras inlindad i folie i upp till 2 dagar eller frys i lufttät behållare i upp till 2 veckor. Kakan är saftig, mjuk och full med choklad och glögg aromer. Vill du inte ha med glögg byt ut mot kaffe, apelsinsaft eller annat gott du gillar. 



Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en form på 2,5 l. Ställ åt sidan.

2.

I en stor skål, vispa smör med brunt socker och vanilj tills det blir fluffigt fluffigt, slå i ägg, ett åt gången.

3.

I en separat skål, blanda ihop mjöl, kakaopulver, bakpulver, kanel, ingefära, salt, kryddnejlika och ev apelsinskal.

4.

Blanda gräddfil med glögg.

5.

Rör mjölblandningen och vätskan i smörblandning, alternativt, i 3 omgångar.

6.

Vänd i choklad och häll smeten i den förbereda formen.

7.

Baka för ca 1 timme. Gör ev tandpetartestet.

8.

Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd kakan uppochner på galler på bakplåtspapper. Låt svalna helt.

9.

Blanda florsocker och vispgrädde till glasyren.

10.

Tillsätt ev mer grädde tills glasyren blir lagom trögflytande.

11.

Ringla glasyren över kakan och garnera ev med bär och grönt.

Ingredienser

Smet

220 g rumstempererat smör

2.5 dl brunt socker

3 ägg

1 tsk vanilj

3.75 dl vetemjöl

1.75 dk kakaopulver, siktat

1.5 tsk bakpulver

0.75 tsk bikarbonat

1 tsk malen kanel

0.5 tsk malen ingefära

0.5 tsk salt (utesluts om smöret är saltat)

0.5 tsk malen kryddnejlika

0.25 tesked riven apelsinskal (kan uteslutas)

1.75 dl + 1 msk gräddfil

1.5 dl glögg

2 dl hackad mörk choklad (ca 100 g)

Glasyr

2 dl florsocker

ca 4-5 msk vispgrädde till rätt konsistens