back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADKAKA I LÅNGPANNA MED MJÖLKCHOKLAD­FROSTING

  • 45 minuter
  • 16 bitar

Det behövs ingen introduktion eller närmare förklaring. Om jag bara säger namnet så förstår du precis. En chokladkaka i långpanna med mjölkchokladfrosting. Världens saftigaste chokladkaka som jag har lyxat till det med en len mjölkchokladfrosting. Himmelriket i en enda lite tugga. Du kan inte äta så mycket för den är mastig men du förvarar kakan i kylskåp och tar fram några små bitar åt gången. Du kan även frysa in kakan med frosting på och ta fram några bitar åt gången.

Hur

Chokladkaka

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 20X30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter

3.

Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät

4.

Vispa sist det kokta vatten i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig

5.

Häll smeten i formen

6.

Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter tills mitten på kakan känns torr men fortfarande mjuk. Låt kakan kallna i formen

Chokladfrosting

1.

Vispa smör och florsocker vit och luftigt för ca 4-5 minuter

2.

Tillsätt den avsvalnade chokladen under fortsatt vispning

3.

Tillsätt vispgrädden och vispa ytterligare 2-3 minuter. Skrapa ner frostingen från kanterna på skålen. Vispa jämnt

4.

Bred frostingen över kakan och garnera med hyvlad choklad

Ingredienser

Chokladkaka

4.75 dl vetemjöl

4.75 dl strösocker 

1.75 dl osötad kakao

2 tsk bikarbonat

0.5 tsk salt

2 stora ägg

2,4 dl filmjölk

2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja

1.5 tsk vaniljsocker

2,4 dl kokande vatten

Chokladfrosting

200 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1 - 1.5 dl florsocker

200 g mjölk choklad, smält

2 tsk vaniljsocker

3-4 msk vispgrädde så du får frostingen till önskad konsistens

hyvlad choklad till garnering