Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla 2 runda formar ca 18- 20 cm. Jag brukar använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade bottnarna sen
Ta två av Sveriges mest älskade kakor, Ballerina kex och chokladboll och slå ihop i en kaka. Sen tar du denna underbara kakan och bakar en tårta på. Vad blir det? Chokladbollstårta med Ballerina. En chokladdröm för alla chokladälskare, den perfekta smakkombinationen.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla 2 runda formar ca 18- 20 cm. Jag brukar använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade bottnarna sen
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät
3.
Vispa i sist vatten och kaffe. Smeten är väldigt rinnig
4.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara
5.
Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler
6.
Krossa ett paket Ballerina chokladboll till fina smulor
7.
Vispa smöret 2-3 minuter vit och luftigt
8.
Blanda i kex och vispa till en jämn kräm. Tillsätt ev florsocker
9.
Tillsätt ev vispgrädde så du får rätt konsistens
10.
Blanda choklad och smör i en kastrull och smält på spisen sen häll över i en kall skål. Det får kallna men fortfarande vara trögflytande
11.
Stansa eventuellt ett håll i mitten på ena botten
12.
Sätt ihop bottnarna med kräm emellan, spara 1/3 del kräm att dekorera med
13.
Häll choklad över toppen av tårta och låt den rinna fint ner utmed kanterna
14.
Spritsa och dekorera med resterande chokladbollskräm och toppa med hela Ballerina chokladboll kex
2,4 dl vetemjöl
2,4 dl strösocker
0,9 dl osötat kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 stora ägg
1,2 dl filmjölk
1,2 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 tsk vaniljsocker
1,2 dl blandad kokt vatten och bryggd kaffe, hälften var
Obs! Kaffet gör bottnarna saftigare men kan uteslutas om du inte gillar det.
200 g rumstempererat smör
1 paket Ballerina chokladboll kex finkrossade
0,5 – 1 dl florsocker (efter smak) ev vispgrädde
150 g ljus choklad
50 g smör
en halv paket Ballerina chokladboll
kokosflingor
ev ätbara blommor eller blad.