Vispa ihop mjölk, äggvita och mandelextrakt
Skäm bort mamman eller varför inte familjen och de du älskar med en choklad och vanilj tårta fylld med massor av karamellkräm. Tårtan tar en stund att baka eftersom det är tre olika tårtbottnar, i så kallad ombré. Men jag lovar att den är värd varenda minut och kommer bli väldigt uppskattad av varje chokladälskare.
1.
Vispa ihop mjölk, äggvita och mandelextrakt
2.
I en separat skål, sikta samman mjöl, socker, bakpulver och salt
3.
Vispa smöret i mjölblandningen
4.
Därefter häll i mjölk- och äggvita blandningen i två omgångar
5.
Häll i en kakform som har varit väl smord och mjölad och baka vid 175º C under 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren
1.
Kombinera socker och 1 1/2 dl vatten i en kastrull och koka upp under omrörning
2.
Fortsätt att koka tills såsen får en djup gyllene färg under omrörning. Rör i 1 1/2 dl vatten, ta bort från värmen och låt svalna helt
1.
Vispa smör och socker tills det blir ljus och fluffigt
2.
Vispa i karamellsirap och ägg till en slät smet
3.
I en separat skål, sikta samman mjöl, bakpulver och salt
4.
Blanda mjöl blandning och mjölk i smeten, varva om varandra, i ca 3 omgångar
5.
Häll i en 18 cm rund kakform som har varit väl smord och mjölad och baka vid 175º C under 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren
1.
Vispa ihop kakaopulver och kokande vatten till en slät smet. Därefter vispa i mjölken
2.
Ställ åt sidan för att svalna
3.
Sikta samman mjöl, bakpulver och salt
4.
Vispa smör och socker tills det blir ljus och fluffigt. Vispa i ägg och vaniljextrakt till en slät smet
5.
Vispa i kakaoblandningen, sedan vänd i mjölet tills bara kombineras
6.
Smör en 6 tums rund kakform och mjöla med kakaopulver. Häll smeten i formen och grädda i 175º C i 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren
1.
Blanda karamellsirap i den färdiga marängsmörkrämen till slät och luftigt
1.
Koka upp grädde till en sjuda
2.
Häll över chokladen och smöret och rör om tills du har en glänsande och tjock chokladsås. Ställ åt sidan för att svalna
1.
Placera chokladkaka som bas på ett tårtfat
2.
Sprid karamellsmörkräm på den och placera karamellbotten över
3.
Sprid karamellsmörkräm på den och placera vaniljbotten över
4.
Spackla hela tårtan med karamellsmörkräm, men använd inte allt om du vill spritsa fler dekorationer över chokladglasyren senare
5.
Häll chokladglasyren över toppen på tårtan och låt det droppa ner på sidorna i en kontrollerad mönster. Om glasyren är för tjock för att hälla, värm upp i mikron en stund. Om det är tunt, men inte droppande, knuffa det lite ut med kanterna med en spatel eller matsked
6.
Kyl tårtan i ca 15 minuter innan du dekorerar ev med mer glasyr
7.
Kyl tårtan en bra stund innan du ev spritsar resten av krämen uppe på i önskad mönster. Jag gjorde snabbt bara några rosor och siktade guld över hela toppen
1.
Tårtan är värd varenda minut du spenderar i köket och kommer bli väldigt uppskattad. Vill du inte ha den ena botten dubblera receptet på någon av de andra
0,8 dl mjölk
2 äggvitor
0.5 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker
0.25 tsk mandelextrakt
0.75 cup vetemjöl
0.75 dl strösocker
1.25 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
110 g smör rumstempererat
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
1.5 dl vatten
1.75 dl strösocker
70 g smör rumstempererat
4 msk karamellsirap
1 ägg
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1.25 dl mjölk
30 g kakao
0.75 dl kokt vatten
0.75 dl mjölk
1.75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
85 g smör rumstempererat
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker eller pasta
en sats marängsmörkräm
7 msk karamellsirap
75 g mörk choklad
0.75 dl grädde
1 tsk smör