Blanda väl jäst, mjölk och 2 tsk socker i en liten skål och låt stå ca 10 minuter. Det kommer börja bubbla/skumma lite på ytan
Honungsdoftande saftigt bröd i en vacker rund fläta. Challah är ett judiskt bröd gjord på ägg, mjölk och olja förutom basingredienserna. Men jag ville baka en söt variant, så ett bröd sötat med honung och fylld med choklad var på agendan förra helgen. Startade på fredagskväll och blev klar med brödet på lördag mitt på dagen. Passade perfekt till kvälls fikat. För hemligheten för att lyckas med brödet är, förutom riktigt bra ingredienser förstås, att man ger det tid. Tid att jäsa i lugn och ro, stressa inte genom stegen. Brödets bästa kompis är natten som jag brukar säga.
1.
Blanda väl jäst, mjölk och 2 tsk socker i en liten skål och låt stå ca 10 minuter. Det kommer börja bubbla/skumma lite på ytan
2.
Blanda i honung, olja och ägg
3.
I köksassistenten blanda först 450 g vetemjöl och salt samt vätskan och vispa på medelhastighet ca 10-15 minuter. Ifall det behövs mer vetemjöl addera lite i taget. Degen ska vara elastisk men ev fastna lite i händerna
4.
Olja en stor skål, lägg i degen och låt ligga ca 1 timme i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Ställ degen sen i kylskåpet över natten (mellan 8- 24 timmar), ju längre desto bättre
5.
Ta ut degen ur kylskåpet och låt den komma till rumstemperatur, det tar mellan 1- 2 timmar
6.
Under tiden gör fyllningen. Smält smör och choklad på spisen
7.
Ta bort från spisen och tillsätt strösocker. Det gör inte så mycket ifall allt socker inte smälter, det kommer det att göra under gräddningen
8.
Rör i kakao och blanda till en jämn ganska så lös fyllning. Ställ den åt sidan
9.
Dela degen i två lika bitar. Ställ den ena degbiten åt sidan
10.
Kavla en degbit åt gången på ev lätt mjölat bakbord, beroende på underlaget. Du ska få en rektangel ca 35 X 25 cm. Det gör inte så mycket om kanterna inte är helt raka
11.
Bre på halva fyllningen jämt över degen men lämna ca 2 cm runt kanterna
12.
Börja rulla från den långa sidan. Försegla ordentligt ändarna och kanten så inte fyllningen rinner ut. Ställ på en plåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med den andra degbiten
13.
Låt rullarna jäsa under plastfolie eller en kökshandduk för en timme
14.
Skär varje rulle på mitten med en vass kniv eller en pizza skärare. Ställ dina längder med den öppna sidan uppåt, så chokladränderna syns. Gör som ett + tecken med två längder och lägg de andra två bredvid och börja lägg över varandra längderna två och två och fläta tills du har fått ett nästan rund bröd och dölj kanterna under brödet. Du får fläta* ganska lös eftersom degen kommer jäsa mer och behöver plats
15.
Låt brödet jäsa under kökshandduk för ca två timmar. Pensla med uppvispad äggvita och låt det jäsa ytterligare en timme
16.
Som ni kan se på bilderna nedan kan chokladfyllningen krackelera lite, det gör absolut ingenting, den kommer bara smälta sen i ugnen
17.
När det återstår ca 30-35 minuter av jäsningstiden sätt ugnen på 190º C. Pensla brödet med äggvita igen precis innan du ställer det i ugnen
18.
Grädda i mitten av ugnen för ca 35-45 minuter. Kontroller brödet regelbundet efter halva tiden så inte toppen bränns. Jag la aluminiumfolie över toppen efter 25 minuter
19.
Eftersom jag gjorde ett stort bröd istället för två mindre, behövde mitt bröd längre tid att bli klar
20.
Låt brödet kallna helt på galler under en kökshandduk innan du skär i det
450 - 500 g vetemjöl
5,5 g torrjäst + 2 tsk strösocker
1 2/3 dl mjölk fingervarm (mikra ca 20- 30 sec)
85 g flyttande honung
2/3 dl rapsolja eller olivolja neutral i smaken (har använt rapsolja)
2 stora ägg
0.5 tsk salt
125 g choklad (har använt hälften ljus och hälften mörk)
110 g smör
50 g strösocker
2 msk kakao