Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen
Jag vill berätta om den mest underbara choklad drömtårtan med vanilj täckt i len honungsmaräng. Alla honungsälskare dröm. Det enda tips jag har när det kommer till denna skapelse är att du satsar på kvalitetshonung. Kvalitet framför kvantitet. Ska du lägga tid på att baka då ska det vara något gott och smaka riktigt bra. Annars är det lika bra att lägga ner och köpa på café.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter
3.
Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät
4.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig
5.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara
6.
Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler
7.
Blanda mjöl, socker och mjölk i en kastrull och värm upp på spisen under konstant omrörning. När det kokar upp, sänk värmen och fortsätt sjuda i 3-4 minuter till
8.
Vispa kontinuerligt så det inte klumpar sig eller bränns på botten. Häll i en skål och låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet
9.
Vispa smöret luftigt och sen tillsätt kylskåpskall mjölkkräm, 1-2 matskedar åt gången. Vispa jämnt mellan
10.
Vispa äggvitorna till hård skum och heta upp honungen till 110º C på spisen i en liten kastrull
11.
Tillsätt honung i marängen under fortsatt vispning i ett tunt stråle. Fortsätt sen att vispa marängen tills den har svalnat och har tjocknat
12.
På ett serveringsfat eller tårtfat varva kräm med chokladbottnar och avsluta med kräm. Kan lägga urkärnade körsbär i mitten ovanpå ett lager med kräm
13.
Klä och dekorera tårtan med marängen och bränn med en köksbrännare. Toppa med körsbär och ev myntablad
1.
Till denna tårta har jag använd en halv sats chokladbottnat men baka hel sats och frys in två stycken. Går alldeles utmärkt och smakar gudomligt och saftigt
4.75 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1.75 dl kakao av bra kvalitét
2 tsk bikarbonat
1 tsp salt
2 stora ägg
2.5 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
1.5 dl rapsolja eller annan neutral olja
1.5 tsk vaniljpasta
2.5 dl kokt vatten
3 dl strösocker
2.5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
175 g smör rumstempererat
2/3 dl äggvita eller 2 äggvitor
1.5 dl honung av bra kvalitét
Färska körsbär eller annan frukt eller bär