back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHIFFON RULLTÅRTA MED BLÅBÄR OCH GRÄDDE

  • 45 minuter
  • 10 bitar

En krämig, luftig, saftig rulltårta med blåbärssylt som kan ätas precis utan fyllning. Perfekt för tårtbottnar och att fylla med en fräsch bärmousse.

Hur

1.

Fodra en form, ca 25X30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme.

3.

Blanda blåbärspulver och mjölk i en liten kopp och ställ åt sidan.

4.

Blanda vetemjöl, mjölk pulver, vaniljsocker och salt och ställ åt sidan.

5.

Blanda mjölk och olja i en kastrull och värm över vattenbad för ca 50 sekunder.

6.

Sikta mjölblandningen över och vänd till en jämn smet. Tillsätt en äggula i taget och vispa jämnt.

7.

Blanda ca 130 g av blandningen med blåbärspulvret.

8.

Vispa äggvitorna ca 1 minut och sen tillsätt vinsten. Fortsätt vispa till mjuka toppar.

9.

Tillsätt strösockret under fortsatt vispning, lite i taget.

10.

Blanda ca 100 g av marängen med blåbärssmeten, jämnt och fint.

11.

Blanda resterande maräng i äggsmeten.

12.

Häll äggsmeten i formen och slå formen lite i bordet. Jämna till toppen.

13.

Häll blåbärssmeten i en spritspåse och gör hål.

14.

Spritsa smeten jämt över hela äggsmeten.

15.

Med en kniv, dra från en sida till en annan, parallellt med ena kanten. Dra kniven från en sida till den andra.

16.

Gör samma sak på tvären.

17.

Grädda kakan i mitten av ugnen för 15 minuter.

18.

Ta ut och låt den stå ca 5 minuter.

19.

Bred på sylt och rulla försiktigt från den långa sidan.

20.

Dra pappret hårt runt rulltårtan och ställ kallt.

21.

Lägg på ett serveringsfat, dekorera med vispad grädde och blåbär samt citronmeliss.

Tips!

1.

 *Vinsten hjälper till att stabilisera äggvitorna i maräng, sockerkaka eller suffle.

2.

Du ser på bilden vilken krämig textur rulltårtan har. Som sagt, behövs ingen fyllning men jag ville matcha utsidan och sen är jag svag för blåbärssylt. 

3.

Vill du inte ha rulltårtan marmorerat då skippar du blåbärspulvret och 1 msk mjölk i början och delar inte smeten i två och blandar den ena delen med blåbärspulver.  

Ingredienser

Rulltårta

1 1/2 msk blåbärspulver

1 msk mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

2 msk mjölkpulver

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1 dl mjölk

3/4 dl rapsolja

6 äggulor

6 äggvitor

1/2 tsk tartar pulver/vinsten*

1 2/3 dl strösocker

Fyllning och dekorering

2 dl blåbärssylt

1 1/2 dl vispad grädde

Färska blåbär och citronmeliss