Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan
Det är den ultimata browniebiten. Lyx i en liten chokladkaka. Lagom kladdig, lagom sött och lagom saltat. Browniesen är enkla att svänga ihop och att variera fyllning och topping.
1.
Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan
2.
Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brun farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter
3.
Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet
4.
Häll den i formen. Jämna till ytan
5.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen och sen i helt i kylskåpet
6.
Gör krämen innan servering. Vispa smöret luftigt
7.
Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa jämt. Häll i grädde under fortsatt vispning
8.
Skär kakan i lagom stora bitar. Spritsa eller bred på krämen. Strö över flingsalt och nötter
9.
Förvaras kallt i låda med lock
1.
Jag har använt rostade jordnötter men du kan hoppa över dem eller byta ut mot annat du gillar. Brownisen kan frysas med eller utan topping
140 g smör
125 g mörk choklad, hackad
1.5 dl strösocker
0.5 dl brun farin
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1.75 dl vetemjöl
0.5 dl + 1 msk kakao
2-3 msk bryggd kaffe
2 dl nötter, grovhackade
100 g normal saltat smör, rumstempererat
0.5 burk, ca 200 g, karamelliserad mjölk
1 – 1.5 dl vispgrädde
flingsalt och nötter att toppa med