Blanda väl 0,75 dl mjölk med jäst, strösocker och 1 msk vetemjöl. Plasta in och låt stå i 5-10 min.
Briocher, vackra att titta på och som smälter i munnen. Ät de som de är eller med sylt på. Jag öser på bara massa florsocker.
1.
Blanda väl 0,75 dl mjölk med jäst, strösocker och 1 msk vetemjöl. Plasta in och låt stå i 5-10 min.
2.
Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Börja med 8 dl vetemjöl.
3.
Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop.
4.
Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
5.
Dela degen i 2 delar. Blanda kakao i den ena. Lägg i två skålar. Plasta in och låt de vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålarna sen i kylskåpet för minst en timme.
6.
Ta upp chokladdegen på bakbordet och dela i 10-12 bitar. Gör samma sak med den andra degen.
7.
Kavla en bit av den vanliga degen ca 8 X 15 cm. Rulla en bit chokladdeg och lägg i mitten.
8.
Nyp ihop den vanliga degen så du täcker chokladdegen. Platta till och kavla lätt till ca 6 X 15 cm.
9.
Med en vass kniv, brödkniv eller rakblad snitta lätt ytan. Vänd plattan och rulla snett som i video. Tryck ihop ändarna på bullen och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
10.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader när det återstår ca 30 minuter av jäsningstiden.
11.
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
12.
Koka under tiden sockerlag av socker och vatten. Klart när sockerkristallerna har smält och får en honungsliknande konsistens.
13.
Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.
0,75 dl mjölk, varmt
1 msk torrjäst eller 30 g färsk
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl mjölk
8-10 dl vetemjöl
115 g smör, rumstempererat
2 msk kakao, osötad
Ev lite mjölk om chokladdegen blir för kompakt
1 dl strösocker
0,5 dl vatten