Finhacka morötter, persiljerot, palsternacka och potatis.
Sista receptet för 2024 och sista tipset till nyårsbordet. En traditionell rumänsk rätt, Boeuf sallad. Den finns säkert på bordet hos 90% av det rumänska folket vid de flesta högtiderna.
1.
Finhacka morötter, persiljerot, palsternacka och potatis.
2.
Finhacka kycklingköttet.
3.
Låt gurkskivorna rinna av. Hacka fint och krama ur ev vätska.
4.
Gå in med allt i en stor skål. Tillsätt salt och peppar samt majonnäs. Spara ca 3 msk majonnäs ev för garnering.
5.
Blanda lätt så du inte mosar rotfrukterna.
6.
Lägg över på ett serveringsfat eller skål. Jämna till ytan.
7.
Toppa med resterande majonnäs och grönt. Förvaras i kylskåp i upp till 4-5 dagar.
1.
Salladen kan göras med både kokt nöt eller griskött samt vegetarisk. Kokar du rotfrukterna (ej potatisen) tillsammans med köttet kan du spara sen buljongen i kylskåp och laga sopa på.
4 stora morötter, skalade och kokta
3 potatisar, kokta och skalade
2 persiljerötter, skalade och kokta
1 stor palsternacka, skalad och kokt
100 g gröna ärter, lätt kokta
1 stor kycklingklubba, kokt och urbenad
200 gammeldags gurka eller 2 msk senap
1 burk majonnäs, 400 g (köpt funkar perfekt)
ev hackad persilja till garnering