Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, och klä botten och väggarna med dubbla bakplåtspapper. Se till att pappret överstigen höjden på formen med minst 3-4 cm.
Här om dagen blev jag sugen på en blåbärscheesecake och jag var tvungen att testa en ny variant. Då jag hade en smördegspatta i kylen som hade stått där inne ett tag kom jag på att testa istället för kexbotten. Blev helt perfekt. Du kan förstås smaksätta cheesecaken med andra bär men blåbär är en stor favorit hos mig så jag tycker det passar perfekt. Testa den du också, smaken kommer överraska dig. Och så är cheesecaken så enkelt att svänga ihop.
1.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugnsvärme. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, och klä botten och väggarna med dubbla bakplåtspapper. Se till att pappret överstigen höjden på formen med minst 3-4 cm.
2.
Klä formen med smördeg, trimma ev väggarna. Ställ åt sidan.
3.
Vispa lätt färskost med strösocker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Sänk hastigheten och tillsätt creme fraichen. Vispa jämnt. Sikta majsstärkelsen och vänd i smeten, blanda eller vispa jämnt.
4.
Häll smeten i formen. Toppa med blåbär och ev strö över en msk strösocker. Grädda i mitten av ugnen för ca 45-60 minuter. Toppen ska vara helt bränt och lite lös i mitten. Tänk på att alla ugnar är olika så du kommer behöva justera tiden utifrån din ugn.
5.
Låt den kallna i rumstemperatur för en timme och sen ställ kallt minst 2 timmar, helst över natten.
1 ark smördeg, färsk eller fryst och upptinad
450 g färskost naturell, vid rumstemperatur
2 dl strösocker
3 stora ägg, vid rumstemperatur
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.5 dl maizena majsstärkelse
2 dl frysta eller färska blåbär
ev 1 msk strösocker att strö över blåbär
florsocker att sikta över den färdiga kakan