Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en form , ca 22-23 cm i diameter, med smör och ställ åt sidan.
Basbousa mannagrynskaka är typiskt bakverk från Mellanöstern. Det finns olika varianter i olika länder, jag testade en turkisk variant och toppade med pistagenötter. Gjorde hälften så sött sirap som det annars brukar vara i dessa recept. Rätt så nöjd med detta recept. Kanske skulle jag ha kollat att ugnen var på rätt antal grader så hade inte kakan fått så mycket färg.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en form , ca 22-23 cm i diameter, med smör och ställ åt sidan.
2.
Lägg alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i någon minut innan du sänker värmen på spisen och låt sirapen sjuda i ca 5-6 minuter.
3.
Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna medan du förbereder kakan.
4.
Vispa ägg och strösocker riktigt poröst. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och mannagryn och vispa jämnt. Tillsätt yoghurt och olja och blanda jämnt.
5.
Häll i formen och jämna till ytan. Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter tills den börjar få lite färg.
6.
Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Garnera.
7.
Plasta in formen så fort den svalnat och låt den stå i kylskåpet och suga åt sig all sirap ordentligt. Godast är kakan dagen efter.
2 dl strösocker
3 dl vatten
saft från 0.5 citron
2 ägg
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mannagryn
2 dl turkisk yoghurt 10%
1 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja
hackade pistagenötter
torkade små rosor