back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ÄPPELKAKA UTAN NÄRMARE PRESENTATION

  • 45 minuter
  • 12 bitar

Äppelkaka som inte kräver någon närmare presentation. Bara väldigt gott!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme smörj. Smörj och mjöla en rund form , ca 23 cm i diameter, och ställ åt sidan

2.

Lägg äppelskivorna i kallvatten blandat med citronsaft. Då mörkar inte dem tills du ska använda till fyllning

3.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smält smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet

4.

Häll smeten i den förbereda formen och strö över malen kanel

5.

Häll ut vattnen från äppelskivorna, blanda dem med smör, florsocker och värm dem i mikron i någon halv minut så att de blir varma och lite mjuka, läta att böja. 

6.

Lägg äppelskivorna i smeten som en ros, börja i mitten och fortsätt utåt som i bilden, lägg skivorna tätt ihop och lätt intryckta i smeten

7.

Strö över mandelflarn

8.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 30 min, känn gärna med en provsticka när kakan är klar

9.

Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering

Ingredienser

Fyllning

2-3 st äpple

2 msk citronsaft

ca 1,5 tsk kanel

3 msk smör

0,5 dl florsocker

efter smak mandelflarn

Smet

3 stora ägg

2 dl strösocker

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

75 g smör

1,5 dl mjölk

4,5 dl vetemjöl