back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ÄPPELKAKA MED VALLMOFRÖN

  • 20 minuter + 30 minuter
  • 24 bitar

Äppelkaka med vallmofrön. För det känns som höst och då bakar vi äppelkaka. Rätt eller fel?

Ps: Äppelsorten heter Rosette ifall någon undrar.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Klä en form, ca 28 X 28 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan

2.

I en stor skål blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äggen och smöret och vispa till en jämn tjock smet

3.

Lägg äpplena i ett fint mönster. Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter beroende på ugn

4.

Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Pensla äpplena med honung och sikta florsocker över hela kakan. Dela i lagom stora bitar. Njut kakan ljummen med en kula vaniljglass eller med vaniljsås

Tips!

1.

Du kan byta ut äpplena mot päron, plommon, persikor eller annan fruktsort. Möjligheterna är många. Mina kollegor på jobbet som är min testpanel tyckte den var urgod. 

Ingredienser

Ingredienser

5 dl vetemjöl

2,25 dl strösocker

200 g smör, vid rumstemperatur

4 ägg

4 tsk bakpulver

en nypa salt

2 tsk vaniljsocker

2 msk vallmofrön

6-8 äpple, skalade och tunt skivade

2 msk flyttande honung

florsocker att sikta över den färdiga kakan