back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MAMMAS GODASTE ÄPPELKAKA

  • 10 minuter + 35 minuter
  • 20 personer

Här får du mammas recept på godaste äppelkaka som jag har modifierat lite och piffat upp så klart. Kan bakas med andra frukt eller bär. Ska testa med persikor eller aprikoser snart.

Hur

Gör så:

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.

2.

I en skål blanda alla ingredienser till degen. Börja med 6 dl vetemjöl och addera mer vid behov.

3.

Degen ska gå ihop men kan vara lite mjuk. Ställ i kylen i ca 30 min eller i frysen för 15 min.

4.

På väl mjölat bakbord kavla hälften av degen till en rektangel lika stor som din bakform.

5.

Lägg degen i formen. Nagga med en gaffel.

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Bred den över botten i ett jämnt lager.

7.

Kavla den andra halva av degen och lägg över fyllningen. Trimma ev kanterna.

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 min.

9.

Låt kallna i formen innan du skär i bitar och siktar florsocker över innan servering.

10.

Förvaras i kylen i låda med lock.

Tips!

1.

Kan spara en liten bit deg, kavla och stansa ut figurer med en utstickare. Det blir en vacker äppelkaka även att titta på.

2.

Mycket lättare att skära i bitar med snygga kanter om kakan har stått kallt ett par timmar.

Ingredienser

Deg

1 ägg

125 g smör rumstempererat

1,5 dl strösocker

6,5- 7,5 dl vetemjöl

100 g créme fraîche

Fyllning

ca 800 g äpple skalade och rivna

1 dl strösocker

1 tsk malen kanel