Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla dina formar. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Använder engångsformar i aluminium
Angel Food Cake lätta och saftiga bottnar fyllda med färskost kräm smaksatt med blåbärspuré. En liten ”half naked” tårta dekorerat med vackra lila och gröna hortensia blad. OBS! Hortensia är vacker men giftig. Min låg på tårta ordentligt inplastad i ca 5 minuter tills jag tog bilderna sen var den borta. Dekorera aldrig bakverk med blommor eller växter som du inte vet om dessa är ätbara eller giftiga. Bäst att ta det säkra före det osäkra.
1.
Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla dina formar. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Använder engångsformar i aluminium
2.
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål
3.
Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både askorbinsyra och strösocker under fortsatt vispning
4.
Vispa till hårdskum tills det bildas toppar i marängen, då är den färdigt vispad
5.
Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den. Fördela smeten lika i formarna och jämna till ytan
6.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25-35 minuter tills bottnarna är torra. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stora formar man använder
7.
Låt kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen
8.
Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan
9.
Tillsätt saften från de mosade blåbär (sila och spara köttet) och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt
10.
Vänd grädden i krämen
11.
Bre på halva puren på en botten, lägg på kräm, fortsätt med nästa botten och avsluta med kräm
12.
Garnera ev med blåbär eller choklad ganache och ställ kallt om tårtan ska ätas senare
7 äggvitor (har tagit 2,2 dl)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker eller essens
1 tsk askorbinsyra
1,5 dl mjöl (ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk maizena)
2,5 dl florsocker
1 tsk salt
200 g färskost typ Philadelphia
2 dl florsocker
2 – 3 msk vaniljkräm typ marsán pulver
2.5 dl vispgrädde
2 dl frysta och tinade samt mosade blåbär