Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.
En hög tårta med saftiga One Bowl chokladbottnar, cream cheese frosting, rabarbercurd, rinnande choklad ganache, bränd italiensk maräng, kaksmulor, chokladdekorationer, rispuffar och körsbärsblommor i sockerpasta.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
3.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
4.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet.
5.
Låt kakorna svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
1.
Vispa färskosten och häll vispgrädde lite i taget under fortsatt vispning. Tillsätt florsocker, ca 1/2 dl åt gången. Färga eller smaksätt frosting sist.
2.
Montera tårtan med cream cheese frosting emellan. ag bredde på rabarbercurd på andra chokladbotten innan jag la på cream cheese. Bara för att få en lite syrligt fräsch smak. Låt tårtan stå kallt tills du förbereder marängen och ganachen.
1.
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
2.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker och tartar (ättika eller citron) till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
3.
Vispa sen marängen ca 5 minuter tills den har kallnat, är blank, styv och luftig.
4.
Halva marängen används till tårtan och den andra halva blandas med smör till kräm och sparas i kylskap (ifall du har gjort hel sats).
1.
Lägg choklad och grädde i en kastrul och värm på spisen tills chokladen har smält och du får en jämn och blank tjock sås. Vispa inte kraftight för då bildas luft bubblor.
2.
Häll en tredje del av chokladen i mitten på toppen på tårtan och med backsidan av en sked eller med en spade, stryk ganachen utåt mot kanterna. Ta inte en altför stor mängd utan ”knuffa” nedanför kanterna lite choklad i taget. På vissa ställen lägger du mer och på vissa mindre. Häll mer ganache på toppen och arbeta dig utåt. Lite i taget. Ställ tårtan kallt tills chokladen har stelnat lite. Sen är det bara att dekorera.
3.
Maränger ska brännas av med en brullébrännare. Stick chokladbitarna i ganachen, strö på kaksmulor och rispuffar. Ja, ni ser på bilderna, det blev en salig röra.
Receptet ger 4 runda bottnar på ca 18 cm
4,75 dl mjöl
4,75 dl socker sugar
1,75 dl mörk kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsp salt
2 stora ägg
2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 1/2 tsk vanilla
2,4 dl kokt vatten
400 g Philadelphia ost eller annan färskost
1 dl vispgrädde
3-4 dl florsocker
ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m.
2,5 dl strösocker
0,6 dl vatten
0,5 tsk tartar, ättika eller citronsaft (används för att äggvitorna inte blir övervispade)
4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
2 msk strösocker
Till tårta behövs bara en halv sats men det är så svårt att göra med små mängder tycker jag.
Halva mängden blandade jag därför med 150 g rumsvarmt smör och fick den lenaste Italian meringue butter cream - klarar sig utmärkt i kylskåp eller frys
150 g mörkchoklad i bitar
1 dl vispgrädde
Kaksmulor
Rispuffar
Chokladbitar
Körsbärsblommor i sockerpasta
Välj vad du vill ha!