back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TURKISK LINSSOPPA

  • 5 minuter + 40 minuter
  • 6 personer

En enkel mättande soppa som blir så där len och syrligt god, smaksatt med citron och toppad med pulbiber krydda och persilja.

Hur

Gör så

1.

Hetta upp olja i en rymlig gryta och börja med att steka lök och vitlök tills de får lite färg.

2.

Tillsätt potatis och morot och stek allting lite till.

3.

Tillsätt tomatpuré och fräs den med en stund.

4.

Tvätta linserna, låt dem rinna av och vänd ner dem i grytan.

5.

Häll i hett vatten, allkryddan, salt och peppar. Rör om och låt soppan koka upp.

6.

Sänk värmen och låt soppan puttra under lock tills linserna och grönsakerna mjuknar, ca 30 min.

7.

Mixa soppan slät och smaksätt med spiskummin. Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan känns för tjock. Låt puttra i 5-10 min till. 

8.

Vid servering häll upp soppan, garnera med pulbiber och pressa gärna i lite citron. Smaklig spis!

Ingredienser

Ingredienser

4 msk olivolja

1 liten gullök hackad

2 vitlöksklyftor skivade

1 morot skalad och delad i rondeller

2 mellanstora potatisar skalade och delade i 6-8 bitar

1,5-2 msk tomatpuré

2 dl röda linser

2 l vatten

2-3 msk allkrydda

1 tsk spiskummin

salt och peppar

Garnering

pulbiber turkisk paprikakrydda

citronklyftor

ev persilja