back-button

Simona Muntean

Picture of the author

10 ENKLA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED SOCKERKAKA

Enkelt recept på en hög, fin och saftig sockerkaka med tips för att lyckas varje gång.

Hur

1.

Värm ugnen i förväg, 175 grader över- och undervärme är lagom

2.

Förbered formen väl är A och O. Smörj in med rumstempererat smör, använd en pensel för att komma åt alla hörn och kanter. Mjöla formen och skaka bort överskottet av mjöl.

3.

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt för att arbeta in så mycket luft som möjligt. Minst 5 minuter. Det är det som gör att sockerkakan blir hög och luftig.

4.

Sikta mjölet och bakpulvret minst en gång. Jag brukar sikta mjöl och bakpulver i en skål först och sen en andra gång direkt i äggsmeten. Då får du bort ev klumpar.

5.

Vänd mjölet försiktigt i äggsmeten med hjälp av en slickepott eller sked. Vispa EJ! Annars börjar gluten utvecklas, du tar bort all inarbetad luft i äggsmeten, sockerkakan blir kompakt och gummiaktig.

6.

Öppna inte ugnsluckan i onödan under gräddningstiden och känn med en provsticka att kakan är klar eftersom gräddningstiden är endast en anvisning.

7.

Täck med aluminiumfolie de sista 10-15 minuterna ifall kakan börjar brännas på toppen innan den är färdigt gräddad.

8.

Låt sockerkaka vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp på fat.

9.

Låt sockerkakan svalna med formen på så bevaras saftigheten.

10.

Garnera med florsocker eller glasyr när sockerkakan är kall.

Ingredienser

Sockerkaka

Ägg

Strösocker

Mjöl

Bakpulver

Rumstempererat smör

Aluminiumfolie

Florsocker

Glasyr